Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhkem, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, balkı bir aromaya ve intizamlı yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf şerif yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en ilgi etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve derunime apiko biriktirmek derunindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde derunilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine için gayet şayeste ve derunilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken başka bir eş bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir kadir olduğunu ve katiyen derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğteamülimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, yaman azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, derunimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna dönem ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en oflaz kadir bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül averaj 6 kamer içinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan hür olmadığı derunin belli bir dönem içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca zait alev bileğteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri tedarik etmek derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en oflaz seçenek olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.