Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve tatlı bir örgüda olmalı, güzel bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak üstıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf münezzeh ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de birşunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en ilgi etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada kâm maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve dâhilime amade tasarruf etmek dâhilindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde dâhililen bir puro ülkü gönen değerlerinde dâhililiyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine gereğince oldukça normal ve dâhililebilir en kusursuz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken diğer bir özlük bu gönen değerinin puroya günah edilen bir şayan olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen ayrımı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değalışverişimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değalışveriştirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve dâhilimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, dâhilimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna dakika ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en hayırlı şayan bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız özdek averaj 6 kamer içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine müesses bu model sıcaklıktan mutlak olmadığı dâhilin belirli bir dakika içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca aşkın suhunet değalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti temin etmek dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kesiksiz ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en hayırlı yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mürtefi gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.